HOME LIFESTYLE SHARE PROPERTY HOTNEWS ARTIST HEADNEWS SATELLITE PROJECT CARS OIL COMMODITY REPORTS PHOTOGRAPHER QUOTE LOVESTORY RECIPES KITCHEN MIXSALE PHONE GUFFAW SPIRITUAL FLICKS

Translate

IKLAN

Sunday, July 6, 2014

CAJ INTERNET YANG TINGGI BEBANKAN RAKYAT MALAYSIA


Dunia kini berada pada satu gelombang teknologi moden yang serba canggih. Keunggulan teknologi moden berteraskan alam siber kini menular secara global. Salah satu elemen penting dalam kemajuan teknologi moden masa kini adalah penggunaan internet yang bukan lagi dianggap sebagai kehendak namun telah menjadi satu keperluan dalam kehidupan.

Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa Internet telah memberi impak yang sangat besar kepada kehidupan semua orang untuk membolehkan akses terhadap sebarang maklumat. Ia menyediakan apa jua maklumat dan informasi yang sentiasa dikemaskini kepada berjuta-juta orang setiap hari.

Dengan hanya satu klik, segala maklumat dunia kini berda di hujung jari anda. Rasanya mungkin tidak perlu dipertikaikan lagi tentang kepentingan internet dalam kehidupan manusia masa kini. Semua orang pasti mengakui akan kepentingan internet dalam kehidupan.

Sebagai sebuah negara membangun, kini pasti setiap individu di seluruh pelosok negara merasakan pentingnya internet dalam kehidupan pada era kini. Keperluan internet pada zaman sekarang menjadi seperti makanan ruji dalam kehidupan segenap lapisan masyarakat. 

Kemunculan media sosial dan aplikasi-aplikasi serba moden kini seperti Whatsapp, We Chat, Line, Instagram, Facebook, Twitter, My Space dan pelbagai lagi yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan pasti memudahkan segala urusniaga dan urusan promosi perniagaan. 

Paling mudah cuba kita ambil contoh seorang peniaga di pasar. Segalanya menjadi mudah untuk mengetahui senarai harga ikan atau sayuran di pasar yang hanya dimuat turun oleh para pemborong melalui aplikasi-aplikasi seperti yang disebutkan tadi. 

Malah, jangan terkejut kerana produk seperti belacan juga kini dipromosikan melalui media sosial. Jelas sekali akan peri pentingnya internet dalam kehidupan masyarakat kini. Selaras dengan tuntutan teknologi serba moden, masyarakat yang semakin celik IT memerlukan kemudahan internet untuk bergerak secara proaktif dalam rutin harian.

Namun, persoalan yang harus dirungkai bersama adalah mengapa harga internet di Malaysia masih terlalu tinggi sedangkan umum mengetahui akan kepentingannya dalam kehidupan harian kini. Tidak cukup dengan itu, masyakat umum yang dibebani kos internet yang tinggi juga sering menghadapi masalah dengan kelajuan rangkaian internet yang dibekalkan yang masih terlalu perlahan dan tidak mencapai tahap sepatutnya. 

Berbaloikan membayar harga yang tinggi sedangkan semua pengguna celik IT tidak mendapat kepuasaan melayari internet disebabkan tahap kelajuan yang amat menyedihkan. Ini bukan sekadar cakap kosong, malah Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia (PIKOM) pernah menempelak tahap perkhidmatan internet di Malaysia yang sangat mahal namun tidak berpadanan dengan servis yang kualiti yang ditawarkan kepada pengguna di Malaysia. 

Mengapakah senario seperti ini masih berlarutan pada zaman siber kini? Berdasarkan kajian yang dibuat, amat menyedihkan apabila Malaysia berada di belakang Cambodia dan Vietnam yang nyata mencapai tahap kelajuan internet yang lebih baik di negara masing-masing. Bayangkan Cambodia dan Vietnam yang jauh ketinggalan daripada kita dari segi kemajuan mampu memberi kemudahan internet yang lebih baik kepada rakyatnya. 

Jika dahulu slogan 1 Malaysia yang berbunyi 'Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan' dicanang kepada seluruh rakyat, namun adakah pencapaian kita sebenarnya diberi keutamaan sedangkan elemen asas kepada penggerak teknologi iatu kemudahan internet masih tinggi harganya dan sangat terkebekang dari segi kelajuan. 

Apa yang mampu dicapai sekiranya internet tidak mampu dimiliki oleh semua pihak? Dapatkah masyarakat masa kini terus bergerak dan bersaing secara global dengan dunia luar yang nyata lebih tinggi teknologi dengan kos yang jauh lebih rendah?

Paling jelas di sini, penyedia Internet dibiarkan terus mengambil kesempatan terhadap keperluan rakyat dalam penggunaan internet. Melihat kepada perkembangan teknologi moden, pengguna media sosial yang semakin meningkat dan pelaksanaan urusniaga elektronik yang semakin melonjak tinggi, penyedia internet terus berleluasa mengaut keuntungan dengan menyediakan perkhidmatan yang hanya indah khabar dari rupa. 

Harga yang dibayar pengguna internet di Malaysia amat tidak berpadanan dengan servis yang mereka nikmati. Jika dibandingkan dengan negara luar, kos internet di Malaysia jauh lebih tinggi. Harga caj langganan Internet di Malaysia adalah 5-10 kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara maju seperti Korea Selatan, Hong Kong dan Singapura yang juga turut menawarkan kadar harga internet dan jalur lebar lebih rendah berbanding Malaysia.

Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Mengapa rakyat Malaysia yang rata-rata semakin menongkah arus kemajuan kini perlu dibebani dengan kos yang tinggi? Malah sehingga artikel ini ditulis, pihak kami masih menghadapi masalah dengan tahap kelajuan internet yang sangat lembab dan menyusahkan untuk paparan muat naik sebarang bahan. 

Sebagai sebuah negara membangun kita tidak seharusnya dibebani lagi dengan kos internet yang masih tinggi dan tidak mampu dimiliki oleh semua golongan. Dalam usaha kita mencapai satu tahap penguasaan teknologi berteraskan alam siber dan media sosial, seharusnya segala informasi berada di hujung jari setiap masyarakat. 

Bertitik tolak dari itu, segalanya haruslah bermula dengan pengurangan kos internet yang membebani masyarakat serta penambahbaikan mutu dan kualiti internet di Malaysia agar setaraf atau mampu bersaing dengan negara maju.

Kami hanya sekadar meluahkan segala keluhan dan cetusan hati masyarakat umum di Malaysia. Diharap perkara ini mampu menarik minat pihak berwajib agar memberi pertimbangan sewajarnya untuk kepuasan hati semua pihak.

BANDINGKAN HARGA DAN KELAJUAN INTERNET DI MALAYSIA

Oleh;
Suara Bebas PMS

No comments:

Post a Comment